Testcase: Van een offline naar een online aanbod
30 juni 2020
Toon alles

Wat verkoopt beter? WooCommerce v.s. Easy Digital Downloads

Ik ben altijd op zoek naar manieren om drempels weg te halen. Om ervoor te zorgen dat een bezoeker van een website zo min mogelijk obstakels tegen komt. Obstakels die voor een ‘nee’ kunnen zorgen. Want je wilt natuurlijk een ‘JA!’. 

Zo heb ik vorig jaar de keuze gemaakt om over te stappen van WooCommerce naar Easy Digital Downloads. En ja, ik heb daarvoor het grootste abonnement aangeschaft met alle functionaliteiten, wat het e.e.a. kost. En ja, dit was meer inrichtingswerk om het ook volledig passend te maken. Maarrr… er zijn een aantal voordelen die bij mij zorgden voor een ‘JA!’.

Het grootste voordeel van Easy Digital Downloads

Als je als coach of therapeut een online programma verkoopt of bijvoorbeeld een coachingspakket of een membership. Dan kan het een drempel zijn om het hele bedrag in 1x te betalen. Het kan vele mensen òver de drempel heen trekken als er in gedeeltes betaald kan worden. Of het nou in 3x is of misschien zelfs een jaar lang elke maand een bedrag. 

En dit kan! Met zowel WooCommerce als Easy Digital Downloads. Maar voor WooCommerce is het een wel erg grote investering per website om een plugin aan te schaffen die dit voor je kan doen. Ik vind het fijn om plugins groot in te kunnen kopen zodat mijn klanten het voordeel hebben van een veel lagere prijs. Want als ondernemer heb je wel genoeg kosten. Fijn als dit zo laag mogelijk gehouden kan worden. En bij Easy Digital Downloads kon dit! Yess!!

Dus ja… dat is wel een heel groot voordeel!

WooCommerce een logge dinosaurus?

WooCommerce een wat? Ja… een logge dino! Want WooCommerce zit op een bepaalde manier in elkaar. En dat zorgt er nou niet bepaald voor dat jouw website snel blijft. Easy Digital Downloads zit niet alleen heel goed in elkaar geprogrammeerd. Maar als je een bepaalde functionaliteit niet nodig hebt, dan hoef je deze ook niet te installeren. Daardoor heb je geen onnodige functionaliteiten in je webshop. Aangezien mijn klanten voornamelijk (online) diensten verkopen, zijn veel functionaliteiten ook niet nodig.

Alles zo automatisch mogelijk

Systemen zijn er om je werk uit handen te nemen. Bij een website hoor je op de automatische piloot te kunnen verkopen. Dat je zelf geen of zo min mogelijk handelingen hoeft te doen. Zoals een automatische factuur… dat was voor mij ook een must. Ik heb nog even een ander betaalsysteem geprobeerd, Paytium. Maar hier werd niet een pdf factuur gegenereerd. En boekhouding… tja… dat is ook niet iets waar de meeste ondernemers om zitten te springen! Bij WooCommerce is deze functionaliteit wel weer toe te voegen met een externe plugin. Persoonlijk vind ik het fijn om zo min mogelijk plugins van verschillende aanbieders te gebruiken. Dat zorgt namelijk sneller voor storingen. En ja… ook daarbij… was EDD weer de winnaar!

Integratie met jouw e-learningsysteem

Voor mij was Easy Digital Downloads vrij nieuw. Daarom zat ik wel even te twijfelen. Want het is belangrijk dat er koppelingen zijn met andere belangrijke plugins. Zoals bijvoorbeeld je e-learningsysteem. Ik maak zelf gebruik van LearnDash. En daar werkt EDD perfect mee samen. En daarnaast… is het zo’n belangrijke speler dat er bij andere plugins ook een koppeling is gemaakt. 

En zijn er ook nadelen?

Ja, die zijn er. Hoe een product aan de voorkant wordt getoond is vormgeving technisch niet het mooist. Daarom heb ik hier een stukje maatwerk aan toegevoegd zodat het er wèl mooi uitziet. Net als het overzicht van de producten. EDD is gewend om op een andere manier gebruikt te worden dan een standaard webshop zoals WooCommerce. Het is gericht op digitale producten. Je hebt dan vaak een andere routing. Zoals bijvoorbeeld een salespage met daarop de Koop knop/link. Ik heb het zo aangepast dat het op beide manieren gebruikt kan worden. Wel zo fijn! Maar als je voornamelijk fysieke producten gaat verkopen… dan zou ik kiezen voor WooCommerce.

Ik hoop dat je op basis hiervan al een betere keuze voor jezelf kan maken.

Ik wens je heel veel succes èn plezier met alle mooie dingen waar je mee bezig bent!

– Mariëtte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *